Choose Your Language: Nederlands | Deutsch | Français | English

Achtergrondpapier VS Achtergronddoeken

Je hebt het vast weleens meegemaakt: je liefste nichtje dat met haar vieze schoentjes enthousiast je fotostudio binnen rent. De eerste stap is direct al raak: een vieze vlek, een enorme kreuk of een grote scheur in je achtergrondpapier.

Om dan maar direct voor een achtergronddoek te gaan, is ook niet de juiste beslissing. Achtergronddoeken hebben ook zo hun nadelen. Het vereist meer onderhoud en de werkwijze is anders.

Buiten de plus- en minpunten, moet je je ook afvragen wat het verschil gaat maken in je foto. Hier volgt een korte uitleg met enkele voor- en nadelen en waarvoor zowel achtergrondpapier als achtergronddoeken gebruikt worden.

Voordelen achtergrondpapier

Het grote voordeel van achtergrondpapier is dat je het af kunt snijden. De viezigheid, kreuk of scheur die je nichtje veroorzaakt heeft, snij je zo weg. Je rolt het papier weer wat verder uit en voila. Alsof er niets gebeurd is.
Een ander voordeel van achtergrondpapier is dat er geen plooien in komen. De achtergrond is strakker en egaler, waardoor het perfect is voor product- en modelfotografie. Het geeft een steriel gevoel, zeker bij wit achtergrondpapier.

Voordelen achtergronddoeken

Het is een eenmalige aanschaf, mits je er zorgvuldig mee omgaat. Een achtergronddoek is veel sterker dan achtergrondpapier, waardoor er geen blijvende kreukels of scheuren in zullen komen.
Buiten dat zorgen achtergronddoeken over het algemeen voor een warmere uitstraling in de foto. De foto komt meer tot leven waardoor er meer gevoel in zit. Perfect dus voor portret- en modelfotografie als je meer emotie tot uitdrukking wil laten komen.

Op = op!

Het nadeel van achtergrondpapier is dat het op kan raken. Het is dan niet zo erg als er iemand met een vieze voet op gaat staan, want dan ben je misschien net een meter kwijt. Ontstaat er een scheurtje of een gemene kreuk ergens in het midden van je achtergrond, dan kan je direct een aantal meters achtergrondpapier weggooien.

Bij een achtergronddoek hoef je niets weg te gooien. Er komen veel minder snel kreuken in en hij gaat lang mee, zolang je er maar zorgvuldig mee omgaat. Komt er een vieze vlek in? Dan kun je hem nog altijd wassen. Let wel goed op hoe je dit doet. Klik hier voor meer informatie over het wassen en strijken van een achtergronddoek.

Opbergen en vervoeren

Buiten het feit dat een achtergronddoek dus veel langer mee zal gaan, is een achtergronddoek ook vele malen gemakkelijker om op te bergen. Je kunt het doek gewoon opvouwen en wegleggen. Zoals je hier gelezen hebt, hoef je je dus geen zorgen te maken voor kreukels die je er niet meer uit krijgt.
Een groot nadeel van achtergrondpapier is dat achtergrondpapier in tegenstelling tot achtergronddoeken, vaak als lomp ervaren wordt. Grote, zware rollen die moeilijk te vervoeren zijn. Niet echt handig dus als je op locatie moet fotograferen.

Het is wikken en wegen. Ga je voor productfotografie of wil je steriele foto’s, dan is achtergrondpapier zeker een must. Wil je een warmere uitstraling en kan je eventuele kleine oneffenheden met photoshop wegwerken, dan is een achtergronddoek ideaal.

Als je je eigen kunde kent en je weet wat voor soort fotografie je wil doen, dan moet je je afvragen of je een vaste fotostudio hebt, of vaak op locatie gaat fotograferen. Een achtergronddoek is vele malen makkelijker te vervoeren, terwijl achtergrondpapier groot en zwaar is. Let wel op dat een achtergronddoek iets meer onderhoud vergt.