Choose Your Language: Nederlands | Deutsch | Français | English

Achtergrondpapier VS Achtergrondvinyl

Keuzes maken: achtergrondpapier of achtergrond vinyl?

Als je een fotostudio hebt, moeten er veel keuzes gemaakt worden. Ga jij je toeleggen op portret-, product- of welk ander soort fotografie dan ook? Welke camera en lenzen heb je dan nodig? Hoe richt jij je fotostudio efficiënt in? Zo zijn er nog veel meer vragen die bij je op zullen komen.
Eén van die vragen heeft te maken met het materiaal van de achtergrond die je wilt gebruiken in je foto’s. In dit korte artikel worden wat voor- en nadelen van achtergrondpapier en achtergrondvinyl op een rijtje gezet. Bij beide materialen wordt uitgegaan van de witte uitvoering.

Duurzaamheid en sterkte

Vinyl is duurzaam en sterk. Als je een vinyl achtergrond met zorg behandelt en schoonmaakt, blijft hij wit en kan hij al gauw vijf jaar mee. Schoonmaken met een spons en lauw water is meestal voldoende. Bij serieuze vlekken kan een normaal huis-, tuin- en keukenschoonmaakartikel wonderen doen. Gebruik alleen geen middelen op basis van petroleum, want dan heb je een probleem!
Bij vlekken, kreukels en scheuren in achtergrondpapier helpt maar één ding: een stuk papier afsnijden. Als je dus wat slordig omgaat met je achtergrondpapier ben je al snel door je rol heen.
In tegenstelling tot vinyl is papier niet bestand tegen vloeistoffen. Laat je per ongeluk iets vallen waardoor het papier vochtig wordt? Vinyl maak je gewoon schoon maar de enige remedie voor papier is afsnijden.
Voor één ding moet je uitkijken bij vinyl. Vinyl is net zo gevoelig voor strepen van schoenzolen als de vloer van een sportzaal. Die zwarte vegen zijn heel moeilijk weg te werken, terwijl je bij papier dat stuk gewoon wegsnijdt. Als je aan modelfotografie doet en je gebruikt vinyl als ondergrond, zorg dan dat je model schoenen draagt waarvan de zolen geen strepen achterlaten, of liever gewoon op blote voeten of sokken!

Vervoeren en ophangen

Als je op locatie foto’s maakt, dan is achtergrondvinyl niet direct de beste keuze. Een rol achtergrondpapier van 2,75 x 11 meter weegt rond de vijf kilo: ook geen lichtgewicht, maar in ieder geval overzienbaar.
Een rol achtergrondvinyl met dezelfde breedte weegt meer dan drie keer zoveel, dus dit soort materiaal kun je het beste statisch ophangen in je fotostudio. Je kunt hiervoor hetzelfde ophangsysteem gebruiken als bij je achtergrondpapier of achterergronddoek.

Als een rol achtergrondvinyl niet voorzien is van een stevige kern, kunnen er bij het oprollen kleine kreukels ontstaan die nauwelijks weg te krijgen zijn.

De enige oplossing is dan om het materiaal een paar dagen in een ruimte met een hoge temperatuur op te hangen. Hierdoor wordt het vinyl flexibeler, waardoor de vouwen zullen verdwijnen. De Falcon Eyes Vinyl Achtergrond Wit is voorzien van een metalen kern om vouwen te voorkomen!

Fototechnische kwaliteiten

Achtergrondvinyl is minder wit dan achtergrondpapier. Dat hoeft geen probleem te vormen met een goede belichting. Het betekent echter wel dat je belichting gelijkmatig moet zijn. Als een deel van je achtergrondvinyl onderbelicht is, krijgt dat stuk een licht blauwachtige tint. Papier is op dat vlak wat barmhartiger.

De prijs

Prijs Achtergrondpapier Achtergrond Vinyl

De prijs van een rol achtergrondvinyl is aanzienlijk hoger dan de prijs van achtergrondpapier of een achtergronddoek. Een rol achtergrondpapier raakt echter snel op (afhankelijk hoe vaak je fotografeert). Een achtergronddoek wordt sneller vuil en hangt minder strak. Zeker wanneer je werkt met een model dat op het doek staat, ontstaan er snel plooien.

Een rol achtergrondvinyl gaat vijf jaar mee, maar kost iets meer onderhoud en schoonmaaktijd dan bij papier dat je gewoon afscheurt. Op de lange termijn is achtergrondvinyl echter duurzamer dan achtergrondpapier of een achtergronddoek.

Studiodoeken.nl verkoopt achtergrond vinyl rollen in twee maten. Achtergrond vinyl van 1m38 x 6,09 en de bredere achtergrondrol vinyl van 2m75 x 6,09m.