Choose Your Language: Nederlands | Deutsch | Français | English

Kleine wasjes, Grote wasjes: Een achtergronddoek wassen hoe?

Een achtergronddoek gaat lang mee, mits je er zorgvuldig mee omgaat. In dit artikel lees hoe je een achtergronddoek het beste kunt wassen en hoe je de kreukels en vouwnaden er gemakkelijk uit kunt krijgen.
Na het wassen van een katoenen achtergronddoek, zul je merken dat het amper te strijken is. Dit komt omdat katoen een natuurproduct is en dat er van nature een soort van pap in zit, een stof die zich opnieuw verspreidt tijdens het wassen.

Je achtergronddoek weken

Als dit gebeurt, is het katoen haast niet meer de strijken. Wat je dus wel moet doen, is je achtergronddoek twee uur laten weken in een bad of emmer met lauw water. Bij dit water voeg je een fles natuurazijn toe. Na twee uur weken, draai je het doek om en laat je de stof nogmaals twee uur weken. Je zult merken dat het katoen nu vele malen gemakkelijker te strijken is.

Dit komt doordat de natuurlijke pap die zich in het katoen mengt, verdwenen is. Dus bij een volgende keer wassen op de normale manier, kan deze pap zich ook niet meer in het katoen mengen. Let wel op dat het meeste katoen een krimppercentage heeft van circa 10% per meter. Na het wassen is het katoen iets zwaarder en voller qua stof omdat de stof zich letterlijk samengevoegd heeft.

Verwijderen van kreukels uit je achtergronddoek

Na het wassen en drogen, zit je natuurlijk met een boel kreukels. Het beste is om het doek uitgespreid te drogen, zodat er zo min mogelijk kreukels zich zullen hervormen. Als het doek droog is, hang je deze op aan je ophangsysteem en vul je een plantenspuit met lauw water. Spuit je doek hiermee in en laat je doek vervolgens een half uurtje hangen. De meeste kreukels zullen verwijderd zijn.

Achtergronddoeken zijn hier te bestellen in Studiodoeken.nl. Deze leveren wij de volgende dag gratis aan huis. Bekijk ook eens onze achtergronddoeken met print.